Срещат се в целия свят,
с изключение на най – студените места и отдалечени острови. Всички от семейство „Гълъбови“ всмукват течностите /като със сламка/, за разлика от останалите птици, които пият и преглъщат. Гълъбите хранят малките си с „мляко“, което е секрет от лигавицата в гърлото им.
За разлика от бозайниците, при гълъбите и двата пола, произвеждат млякото.
Женските и мъжките са почти идентични – мъжките са малко по-едри и имат по-изразена
иридесценция /холограмна окраска/ на врата.
Подобно на хората, гълъбите разпознават цветове, но за разлика от тях виждат и ултравиолетова светлина.
Гълъбите имат способността да летят на големи растояния, както и успешно да се ориентират в заобикалящата среда, като различават хора и предмети.
Не случайно гълъбите са били използвани в миналото за пренасяне на съобщения на далечни разстояния.
Правени са различни експерименти с тях за изучване на когнитивните им умения – гълъбът разпознава различните букви от азбуката; могат да правят разлика между снимки; могат да запомнят голям брой отделни изображения за дълго време!
Прочетете ТУК
Латвийска приказка за това, защо е толкова нескопосано гнездото на гълъба 🙂
Прочетете повече на: www.britannica.com;
www.beautyofbirds.com.
