Макар да наподобява змия, всъщност слепокът е от семейство „Гущери“.
Достига дължина
около 50 см.
Езикът му не е разделен като при змиите.
Активен е през деня и обича да се припича на слънце.
Води скрит начин на живот, обикновено търси храна като рови в шумата.
Подобно на повечето гущери и слепокът може да откъсне опашката си при опастност, като тя отново пораства.
ЯйцеЖивороден вид.
Два подвида са – Обикновен слепок и Змиегущерът, който е най-големият гущер, не само в България, но и в Европа.
И двата подвида са неотровни и не хапят.
При опастност не бяга, а замръзва на място.
Живее между 10 и 20 години.
Източник снимка: www.hrnhm.org
Прочетете повече на:
www.nauka.bg
